КВІ
Субота
27
04:00

​Житомирщина готова до переходу лікарняних в електронну форму

На Житомирщині деякі лікувальні заклади вже перейшли на оформлення електронних лікарняних. Про це кореспондентам Суспільного розповів заступник директора Департаменту охорони здоров'я Житомирської облдержадміністрації Віктор Лучків. За його словами, нині є технічні проблеми лише з 5 закладами, які наразі не можуть оформити електронну форму.

"Комп'ютерна техніка є, потрібно було лише пройти навчання, – каже Віктор Лучків. – Навчання проводилося і всі наші фахівці його успішно пройшли. Єдина проблема, яка може бути – це інтернет, бо система електронна. Якщо є стабільний інтернет, нічого ніде не буксує, то проблем я взагалі не бачу".


Після заповнення лікарем електронної форми, вона автоматично надходить до Пенсійного фонду, де опрацьовується і після цього потрапляє до електронного кабінету роботодавця.


Заступниця начальника Пенсійного фонду області Світлана Антонюк зазначила, що у Пенсійному фонді до нововведень готові. За її словами, на території області вже є успішні оплати лікарняних, які оформлені за допомогою електронних листків непрацездатності.


"Установа самостійно заходить на свою сторінку і бачить листок непрацездатності вже безпосередньо у своєму електронному кабінеті, тобто нікуди нікому ходити не потрібно, – каже Світлана Антонюк. – Звичайно, що це є спрощенням і для лікарів, і для самої людини, і для підприємств або організацій, які працюють з електронними листками непрацездатності".


Пані Валентина прийшла до амбулаторії на консультацію сімейного лікаря. Жінка каже, що хоч і не мала проблем із паперовими листками непрацездатності, проте перехід їх у електронну форму схвалює, бо це значно спростить процедуру оформлення та подачу.


"Я брала лікарняні, заносила і все було добре, – каже Валентина. – Але вже треба щось змінювати, нічого не може стояти на місці. Сподіваюся, що все буде добре".


Електронні лікарняні спростять та пришвидшать роботу і лікарів. Адже тепер вони в електронній формі лише заповнюватимуть діагноз та історію хвороби пацієнта. Вся інша інформація, яка у паперовому варіанті заповнюється лікарем, вже буде присутня на сервері спеціальної електронної платформи. Сімейний лікар Олександр Косміна каже, що труднощів у роботі з нею не бачить, бо з платформою працюють вже кілька років. Нині до неї додалася ще одна функція.


"Всі люди, які уклали декларацію з сімейним лікарем, є у системі, – каже Олександр Косміна. – Лікар просто вводить медичні висновки, створює медичні епізоди, записує прізвище та ім'я пацієнта і одразу ж підтягується вся інформація про пацієнта. Всі дані вже є в системі, тобто лікар працює лише з медичним епізодом".


Міністерство охорони здоров'я України перенесло дату повної відмови від паперових лікарняних. Усі заклади мають перейти на електронні листки непрацездатності з 1 жовтня, а не 1 вересня, як планувалося раніше. Про це повідомив прессекретар Міністерства охорони здоров'я Роман Борщ.

Вчора

Сторінки:
Нагору