ТРА
Середа
8
05:37

​Житомирська рятувальниця відвідала з освітнім візитом Ізраїль

Команді Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту вдалось переконати партнерів з Ізраїлю щодо того, що група тренерів та супервізорів з впровадження досвіду по створенню безпечного освітнього середовища має складатися не лише з представників освітньої сфери та психологів, а й силового блоку!

Саме тому серед представників МВС та ДСНС до Ізраїлю вирушила і житомирська рятувальниця Тетяна Мельник.


За результатами освітнього візиту українська делегація отримала спільний проєкт дорожньої карти щодо впровадження заходів психологічної підтримки та фізичної безпеки в закладах середньої освіти, який прибув на погодження! Тепер усі в очікуванні його впровадження!



Неможливо працювати з посттравмою, коли ми всі знаходимось в травмі (до періоду «пост» ми ще не дійшли..). Тому нам не підходять практики, які орієнтовані виключно на власний ресурс. Маємо побудувати систему підтримуючої терапії, формувати навички резильєнтності (життєстійкості) і з часом почнемо формувати навички, які дозволять кожному справлятись самостійно. Більшість наших програм навчання по роботі з дітьми та безпеці спрямовані на реагування при настанні НС, роз‘ясненнями щодо відповідальності за правопорушення.. і трохи менше на профілактику, і зовсім мало на подолання наслідків. Маємо збалансувати всі аспекти!


Дуже важливо було побачити та поспілкуватись з тими, хто на практиці протягом останніх 20 років вибудовував систему профілактики, навчань та алгоритмів реагування в надзвичайних ситуаціях. Подібну практику тепер можливо використовувати в українських реаліях. Ізраїль — в стані війни з наступного дня після проголошення незалежності, 70+ років регулярних воєнних дій та загроз, оточений сусідами з войовничими намірами, технологічно розвинутий та успішно розвиваючий бренд «нації стартапів». Недостатньо просто приїхати і подивитись... важливо осмислити побачене і проаналізувати, що нам підходить, а що ні, — в питаннях створення безпечного освітнього середовища!


— Нам є чого повчитись у ізраїльських колег — це 100 %. В той же час нас переповнює гордість, коли ці ж колеги захоплюються роботою українців. Зокрема, вони в захваті від професійності та бойового духу наших військових. Дивуються, як та в яких умовах зараз працюють та рятують життя лікарі. Схиляють голову перед мужністю силовиків. І після цього, що переживає Україна, тепер уже колеги з Ізраїлю прагнуть навчатися подібного досвіду роботи у нас, розповідає Тетяна Мельник.


Українська історія пишеться просто зараз і на наших очах. Підростаюче покоління — наше майбутнє. І ми прагнемо, щоб наші діти отримували гідну освіту та в безпечних умовах. Безпечне освітнє середовище — можливе лише як результат потужної синергії різних відомств! Для реалізації необхідна тісна міжвідомча співпраця та кооперація. І тут треба віддати належне МВС України, які з усією відповідальністю ставляться до цього завдання!


Щира вдячність Посольству Ізраїль в Україні — Israel in Ukraine за всебічну підтримку, Israel Ministry of Foreign Affairs та MASHAV за плідну співпрацю та кращих людей своєї системи!

Теги: Ізраїль

Вчора

Сторінки:
Нагору