КВІ
Субота
27
12:59

​Сергій Сухомлин: Житомиряни не платитимуть за переробку сміття з 1 листопада

«В країні війна. Ми намагаємося робити все, щоб максимально зменшити фінансове навантаження на людей. Ніяких рішень щодо плати за переробку твердих побутових відходів житомирянами не приймалося і не готується. Бо, ще раз наголошую, в країні війна», — говорить міський голова Сергій Сухомлин.

Поки ще не розробили механізмів, як порахувати об’єм сміття, який перероблятиме завод. Адже сміттєпереробний завод у Житомирі ще не запрацював на повну потужність, коли можна буде на вході зважувати відходи і таким чином розуміти, скільки їх іде на полігон.


Коли ж механізм буде розроблено, розглядатимуть можливість компенсації нової складової тарифу з місцевого бюджету.


«Завод вже розпочав свою роботу. Але ще йде процес доотримання хорватського обладнання, підбору персоналу …», — каже Сергій Сухомлин.


Міський голова наводить приклад Львова. «Це місто теж будує сміттєпереробний завод. Львів взяв кредит, який треба віддавати. Тому вони затвердили ціну: близько тисячі гривень за тонну переробки сміття. Кредит Львів повертатиме одним із шляхів: або ж у платіжках львів’ян з’явиться така складова, або ж це буде компенсація з місцевого бюджету».


Найближчим часом вноситимуться зміни в податкове законодавство в частині захоронення побутових відходів. Йдеться про так званий екологічний податок, який має стати інструментом переходу від захоронення відходів до їх переробки. Закон передбачатиме збільшення податку за захоронення відходів для міст.


«Ця прогресуюча шкала підніматиметься з кожним роком, так що заплатити сміттєпереробному заводу за переробку буде набагато дешевше, аніж сплатити податок в державний бюджет», — пояснює Сергій Сухомлин.


До слова, на житомирський полігон побутові відходи звозять ще й інші територіальні громади: Станишівська, Оліївська, Тетерівська і Глибочицька.


«Ми ж маємо сплачувати за відходи, що утворюються на території нашої громади. Тому ряд моментів ще потребують розроблення механізму», — стверджує міський голова

Вчора

Сторінки:
Нагору