КВІ
Неділя
28
00:00

​Фінляндія готова підтримати Україну у впровадженні сучасної системи моніторингу довкілля

Разом з фінськими партнерами запускаємо нові довкіллєві проекти та продовжуємо діалог щодо реалізації Пункту 8 Формули миру Володимира Зеленського. Адже Фінляндія є співголовою у відповідній Міжнародній робочій групі.

У ході зустрічі Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець та Міністр з питань довкілля та клімату Фінляндської Республіки Кай Мюккянен окреслили подальший рух цими треками.


Уже можемо говорити про перспективи приєднання Фінляндії до Довкіллєвої декларації та спільну роботу для створення Платформи з оцінки збитків довкіллю від бойових дій. Фінляндії цікавий наш досвід у цій сфері, зокрема фіксація збитків та візуалізація даних за допомогою застосунку “ЕкоЗагроза”.


Заклали фундамент для співпраці України з Всесвітньою комісією з природоохоронних територій (WCPA). Уже цього року наші представники долучаться до Всесвітнього форуму лідерів природоохоронних територій у ролі спостерігачів і отримають змогу перейняти досвід та передові практики.


Руслан Стрілець підкреслив: Це особливо важливо під час війни, адже 20% природоохоронних територій України постраждали від бойових дій. 10 наших нацпарків під окупацією. Наслідки неважко спрогнозувати за станом 3 парків, які вже деокуповано. Вони потребують майже повного відновлення. Фінляндія головує у WCPA і має глибоку природоохоронну експертизу. Запрошення з боку Фінляндії – вагомий крок для нашої держави у нашому приєднанні до руху європейських національних парків. Це можливість брати участь у європейських процесах ще до того, як ми офіційно приєднаємося до ЄС.


Разом з фінськими партнерами фіналізуємо деталі проекту підтримки України в оцінці шкоди довкіллю, покращення якості води та моніторингу наземного біорізноманіття, фінансування якого в обсязі 2 млн євро забезпечить МЗС Фінляндії. Україна отримала пропозицію щодо цього проекту в ході форуму United for Justice. United for Nature у жовтні 2023 року. Сьогодні маємо дорожню карту проекту для створення Національної системи моніторингу якості елементів довкілля, а також відновлення біорізноманіття та збереження водних ресурсів.


«Дякую Фінляндії за оперативне реагування на довкіллєві наслідки російської збройної агресії. Дякую колезі Каю Мюкканену за природоохоронні ініціативи в Україні. Дякую Посольству Фінляндії в Україні та Надзвичайному і Повноважному Послу Фінляндії в Україні Яакко Лехтовірта за сприяння у проведенні сьогоднішньої зустрічі. Захист довкілля в часи війни – це вплив на майбутнє всього континенту. Впевнений, разом ми здатні протистояти агресивному сусіду і вберегти наше довкілля від зла», - наголосив Міністр.

Вчора

Сторінки:
Нагору