КВІ
Субота
27
12:10

​Уряд Франції допоможе МОЗ в імплементації євродиректив та реформі фармацевтичного сектору

Основна мета консультацій — отримати поради та допомогу в євроінтеграційних процесах, зокрема для успішної імплементації обов’язкових директив та регламентів фармацевтичного напряму.

Французькі експерти поділяться досвідом, як на практиці їх національна регуляторна система контролює дотримання вимог ЄС до лікарських засобів, а також нададуть рекомендації щодо конкретних кроків, які МОЗ має втілити у статусі країни-кандидата. Перша така зустріч запланована наприкінці серпня.


«Самооцінка національного законодавства у відповідність до права ЄС показала, що наразі імплементовано близько 50% норм актів права ЄС у розрізі фармацевтичного сектору. Тобто нормативної роботи попереду ще багато. Крім того, євроінтеграція фармгалузі передбачає створення єдиного регуляторного органу у сфері лікарських засобів. Це обов’язкова передумова для підключення національної фармацевтичної системи до єдиної системи регулювання лікарських препаратів Євросоюзу. Наразі ми розуміємо загальний функціонал та завдання майбутнього органу, натомість детальні бізнес-процеси ще не визначені. Для того, щоб майбутній національний регулятор був максимально ефективним, нам важливо ознайомитися з практичним функціонуванням фармацевтичних регуляторних органів країн ЄС та втілити найбільш релевантні для нас практики», — зазначила заступник Міністра з питань євроінтеграції Марина Слободніченко.


У процесі підготовки до реформування фармгалузі МОЗ прагне долучитися до програми «Twinning». Саме тому одним із завдань запланованих консультацій є допомога у підготовці до цієї програми — французькі експерти проконсультують як правильно та успішно скористатися можливостями програми «Twinning».


Нагадаємо, 15 квітня 2023 року Міністерство охорони здоров’я України спільно з Міністерством охорони здоров’я та профілактики Франції підписали декларацію про співпрацю. Одним із пріоритетних напрямів співпраці є підтримка інтеграції України в охорону здоров’я ЄС, зокрема підтримка регулярного діалогу щодо питань, які стосуються перспективи вступу України в ЄС.

Теги: Франція

Вчора

Сторінки:
Нагору