БЕР
Вівторок
19
09:35

​Володимир Піньковский: Огляд політичних подій на Житомирщині за 2 декади 2020

На сьогодні в нашій області, позиціонується чимала кількість всеукраїнських партій, які прийняли рішення брати участь у місцевих виборах 2020 року. Умовно, і знову тільки на сьогодні, я їх розділив би на декілька груп, які мають різні рейтинги, сталі або ні - електоральні симпатії, ресурси, основні діючі персони та лідери громадської думки.

До першої категорії, я сміливо відношу партії, які теоретично можуть набрати до 20 % і сюди входять: правляча на парламентському рівні партія Слуга народу, яка хоча і втрачає свого виборця, але тренд успіху Володимира Зеленського в 2019 році ще магічно діє на частину населення. Виборець, який щиро повірив в обіцяні зміни, не одразу може відмовитися від цього, а ще тяжче йому визнати, що він вчергове помилився або був обдурений. Тому, партія Слуга народу - буде присутня у радах більшості рівнів але вже не в якості моно більшості, і не більше ніж 20%, принаймні на Житомирщині. Що стосується лідерів та очільників партії, то вони не дуже відомі і розкручені, а це : Олександ Дмитрук, який, на сьогодні, як би то поки що втримався на посаді голови виборчого штабу але має, як то кажуть, чемодан без ручки, тобто, виборчим процесом не керує і не управляє, а так собі-присутній при цьому. Ще директор 23 гімназії Ігор Баранов, ну і з 19 серпня, кандидат на міського голову від цієї партії Віктор Євдокимов, ректор Житомирської політехніки. Останній , який ректор, хоча і позиціонується, як керівник кар’єрного типу, але вже перегорів цією посадою та не має на неї претензій, а це означає, що не складе Сергію Сухомлину справжньої конкуренції, хоча, все може бути! І ще, про всі ці партійні ліфти, які кудись піднімають молодих людей можна остаточно забути, правда, ліфти є, але вони в цьому випадку піднімають мішки з грошима від тих, хто реальні, по округах і районах має забезпечити виборчий процес і відповідно просування своїх кандидатів!


ОПЗЖ, потроху але впевнено, набирає чималий відсоток симпатій виборців і, по моїм підрахункам, може претендувати на 15+%, і при тому, доволі рівномірно у всіх радах де висування передбачено по партійних списках. Формально, головою обласного осередку є народний депутат Юрій Павленко, але він в Києві і до того, він давно бачить себе в якості судді Конституційного Суду України. Складно щось говорити про обласний менеджмент партії, бо там, як і у багатьох, повний розлад, хаос та внутрішня боротьба за партійну владу, яка буде йти аж до останнього, поки не будуть подані списки до ТВК для остаточного затвердження, а тільки тоді, почнеться передвиборча робота і обіцянки про покращення життя ще вчора, пробачте, вже завтра.


Європейська Солідарність, також, потроху нарощує свою присутність, бо частина виборців від Слуги народу, Голосу, отримавши розчарування, плавно перетікає саме сюди. Отож, ця партія також може набрати більше 15% і входить в топ трійку на Житомирщині, бо, як і ОПЗЖ, має свій ядерний електорат і базу для його розширення. Як ніде, в цій партій структурі під керівництвом Олександра Рабіновича все доволі тихо і спокійно, бо в надійних руках і ресурс, і відпрацьована виборча сітка, яка при вмілому розставлені може дати гарний улов виборців. Правда, це тільки зовнішній спокій, бо всередині, йде, як і у всіх, боротьба за місце у чільній частині партійного списку, і там, обов’язково є наш, житомирський Олексій Гончаренко, який хоче перетворень всередині партії та бореться за своє місце під сонцем. Буде і обов’язково буде там і Геннадій Зубко, інші відомі та колоритні особи, але на сьогодні ще не час їх підсвічувати та дратувати і виборця, і опонентів. Ця політична сила, має пристойні шанси на доволі чисельне отримання мандатів, і на участь в розподілі основних посад в обласній та інших радах.


Далі, йде велика група партій, які не тільки претендують перетнути 5% бар’єр, а і набрати більше 10 %. Сюди перш за все, я відніс би ВО Батьківщина, яка також має свій сталий електорат та партійну структура, правда, останніми роками в зв’язку з тотальними чистками в партії, від неї пішло багато знакових постатей, а замінити їх виявилося-просто нікому! Суттєво нічим не допоможуть долучені радикали, бо давно втратили довіру, часи розмахування вилами та граблями на головами виборців і опонентів, доїння корів та катання «випадкових» бабусь на велосипедах пройшли, а в сухому залишку - гола і популістична риторика, за якою виглядають тільки власні інтереси до отримання великих статків.


Потім, нам мою думку, йде природній сателіт влади - партія «Наш край», яка складається перш за все з так званих лісників і лікарів, а саме, кістяк складається з директорів державних та комунальних підприємств лісового та інших господарств, головних лікарів низки лікарень + освітяни + підприємці і бізнесмени, і на сьогоднішні, низка депутатів обласної ради. До них, долучилися чинні міські голіви, як то Володимир Москаленко з Коростеня, Анатолій Душко з Баранівки, та ще низка відомих постатей з місцевого самоврядування. Отож, враховуючи і представництво, і сприяння адміністративно ресурсу, партія має непогані перспективи зайти в більшості рад громад нашої області. Лідерами в цій партії визначено Сергія Диняка, Ігора Ходака, Степана Нусбаума, Олега Журбенко, та ще ряд відомих Вам, та в області осіб.


Що стосується доволі потужно стартувавшої партії «За Майбутнє», то, дивлячись на фінансовий і організаційний ресурс цієї політичної сили, за якою твердо вимальовується постать Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова та Ігоря Палиці - голова партії, а на місцевому рівні Віктора Развадовського, то, враховуючи весь цей видимий та, в більшості випадків - не видимий ресурс цієї структури, а також, вкрай критичний та необхідний політичний результат для першого ( Ігоря Коломойського), потрапити до більшості рад є цілком реальною картиною. Останнім часом, до цієї структури пристали низка обласних депутатів з ОПЗЖ, підтягуються бізнес та інші ресурсні персони, отож, там є певний людський потенціал і потужні фінансові можливості!


Сила і Честь Ігоря Смешка, ще на президентських і парламентських виборах взяла пристойні результати в нашій області та місті, і наразі, має всі можливості їх покращити. Потенціал цієї структури теоретично чималий, ґрунтується в основному на довірі до лідера, який є відомим державним діячем та без перебільшення інтелектуалом, що на сьогодні в політиці є велика рідкість! При правильній організації справи та без серйозних конфліктів та протистояння в середині, партія сміливо може подолати 10 % бар’єр та завести в більшість рад своїх кандидатів. На сьогодні, в Житомирській області, обласний штаб очолює Георгій Буравков, а на тлі міста Житомира це тандем Любов Цимбалюк та Володимир Кропивницький. Не безпідставно подейкують, що між цими трьома особами, як і в більшості випадків, зав’язалося серйозне протистояння в якому як завжди замішані: мандати, посади, кошти, договірняки на користь третьої сторони. Як і чим закінчиться внутрішні конфлікти невідомо, але відомо одне, там де це відбувається, вже не до партійного будівництва і не до високих результатів!

І, так, ми вже нарахували цілих 7 політичних партій, які в більшості випадків можуть скласти основу обласної, Житомирської міської та районних рад. А де інші партії, що з ними, на якому вони етапі, який у них рейтинг, то далі, саме про них.

Мені можуть дорікнути, що я в цьому рейтингу не врахував всіх тих, хто вже заявив та обов’язково буде брати участь в виборах органів місцевого самоврядування, отож, далі , саме про них.


По перше, я не згадав мерську ПроПозицію, саме вона, очолює третю групу політичного пулу цього сезону, може подолати 5% бар’єр і зайти в деякі ради. Чому в деякі, бо партія в Україні представлена не цілісно, а фрагментарно. Вона сама є владою, але апелює до влади і розповідає, як досягнення те, що є її основною роботою. Так, голови міст-найбільш впізнаванні особи, але найбільш і вразливі, бо, чомусь до цього пулу не ввійшли найбільш успішні для проживання голови міст, як то з: Вінниці, Луцьку, Івано-Франківську, Чернігова, Хмельницького, Харкова, Тернополя, Львов та інші…

На житомирському тлі, так доволі вдало склалося, що С.Сухомлину вдалось притягнути до партії чималу частину сьогоднішніх, вчорашніх і позавчорашніх депутатів та інших діячів і в підсумку виявилося, що в його списку до житомирської міської ради не 42 кандидатури, а 142 ( жарт)! Партія ПроПозиція, насправді виявилися вкрай перевантаженою, що неминуче викликало низку конфліктів і протистоянь, кандидати в обіцяні кандидати відчувають себе ошуканими ( це правда), і звісна річ – вкрай незадоволеними! Як варіант, С. Сухомлин готовий відкрити Другий Фронт, вірніше, вже витягнув партію Патріоти Волині (не Полісся, а Волині)або Партія Твого Міста, яку була придбана не за дорого і завчасно, і туди, спробують запхати будуть всіх тих, хто не може ні практично, ні теоретично ввійти до мерської ПроПозийції! Скільки набере і чи взагалі щось набере партія невідомо, але боротися буде, інакше, в разі повторного обрання, мер\король-може виявитися голим, без солідної депутатської підтримки!


Далі про партію Голос, яка поки не подає гучного голосу, і це зрозуміло, бо як і у всіх, напружено і інтенсивно йде внутрішня міжвидова боротьба за право управляти, бути, отримувати. Претендує на участь в Голосі багато, а то і дуже багато, від вщент зруйнованими дешевими меседжами зробити якісну воду в Житомирі, як в Сеулі і Гонконгу від Самопомочі. За цей короткий передвиборчий час в партії прямо або опосередковано побували майже всі ті, хто шукає будь якого політичного притулку, від ДемАльянсу, Громадянської Платформи Гриценка - до активістів авто майдану, журналістів та блогерів. Там, напрочуд і чомусь, виявилося дуже багато осіб, які своїми діями за останні 5 років нищівно дискредитували і себе, і партійні структури, які вони представляли, але, 100% знаю - вони, на відміну від нас - так не думають, а переконані зовсім у зворотному! Чи є ще на сьогодні в цій структурі тандем Н.Чиж\О.Галагуза – відкрите питання, яке ретельно приховують всі ті, хто хоче зробити таке «відкриття» для виборців тільки в останній момент і то вже як факт наявності в списках кандидатів! В цілому, вибравши і промоніторивши цих осіб на відсутність негативного беграунду, можна було б зібрати пристойну команду, яка має шанси на прихід до більшості рад, бо, на справжню патріотичну партію був, є, і буде завжди - високий попит!


Що стосується партія Перемога Пальчевського, то ця партія, як і більшість – виключно лідерського типу. Старіючий альфа-самець, як він себе іноді називає, довго і ретельно набирав всеукраїнську впізнаваність і рейтинг, і, думаю, він має певну електоральну підтримку. Правда, чомусь, тільки в останній момент, кинувся в Житомирі шукати тих, хто за «5 хвилин», збудує йому потужну партію на місцях, яке прийде до ради. Виявилося, що він, по сталій для українських реалій схемі під назвою «договірняк», просто передав особисте і інклюзивне право на управління партії Юрію Кипоренку, який до недавнього часу, разом з Євгеном Яремчуком та Матвієм Хреновим, здійснювали управління віртуальною структурою під назвою «Зе-команда» та «Слуга народу». Такий перебіг подій змінює певну конфігурацію для вище вказаних осіб, і всі вони, з великою вірогідністю, опиняться в цьому клубі.

Чи стане Перемога Пальчевського – перемогою для всіх тих ( і не тільки) кого я назвав, велике і відкрите питання, хоча, побачимо, як спрацюють місцеві команди перш за все з домогосподарками і жінками бальзаківського віку, яким і далі подобається Андрій Пальчевський - чоловік їхньої юнацького і на жаль, нездійсненної мрії!


Коротко про партію «Ліва опозиція», яку донедавна, було, а ні видно, а ні чутно!

Одвічне питання знову стоїть перед нами, чи є в країні соціальна справедливість та ті, хто її готовий створити, захищати та зберегти!

На жаль, справедливості не має, а соціальної - по давно, на жаль немає і тих, хто реально, а не риторично, готовий її створити. Давайте пригадаємо ліву більшість в парламенті 20-25 річної давності в особі Петра Симоненка, Олександра Ткаченка, Адама Мартинюка, Олександра Мороза, Натілії Вітренко та інших, які, не за «гарні очі» передали з державної власності і управління в приватну, для громадян Росії Бобкову і Григоришину, та для щирих українців Ахметова і Фірташа, весь енерго -генеруючий та розподільчий комплекс всієї держави Україна. Вище названі товарищі, а нині пани і господа порахували, що отриманих коштів в результаті провернутої афери по передачі державної власності для їхнього безбідного існування та членів їх сімей вистачить орієнтовно на тисячу років. Отож, соціальну справедливість для себе вони забезпечили, а тепер хочуть пропонувати її для тих, кого обібрали такими рішеннями до нитки! Цей виборчий цикл покаже, чи забули та прости це українці, а якщо так, то запит на ліву ідею і соціальну справедливість знову буде, як привид витати по Україні, як привид - комунізму!

І на останок про тих, хто дуже хоче, має, і мусить іти на вибори, бо у них - ну зовсім немає вибору.


На днях, було створено нове політичне об’єднання під назвою «Партія Розвитку Громад» до якої ввійшли чимала кількість доволі в пізнаваних осіб в м. Житомирі. Думаю, це новоутворення виконує, як мінімум дві важливі ролі. По перше: цим людям десь потрібно брати участь в виборчому процесі , а їх на жаль нікуди не беруть . І друге: це типовий сателіт нинішньої міської влади ( не єдиний і погано замаскований), який має створити ще одну колону для потенційного заходу в міську раду. Чи це так станеться питання риторичне, бо дивлячись на низку присутніх там постатей можу собі уявити, яка титанічна - міжвидова боротьба відбувається всередині за право бути в чільній чистині списку, і то тільки номінально!


Чомусь поспішно забули списувати націонал-патріотів в особі ВО «Свобода». Обов’язково і вимушено ця партія піде в виборчий процес і подейкують, висуне Сидора Кізіна на посаду голови Житомирської ОТГ. На минулих виборах 2015 року С.Кізін зайняв почесне 3 місце з результатом 8632 голоси та завів повноцінну фракцію до більшості рад в області. Сьогодні, на мою думку, політична кон’юнктура суттєво змінилася, партії, які не виконали обіцянок і очікувань виборців мають піти, а на зміну їм прийти ті, що знову дадуть подібні обіцянки і знову їх не виконають! Але то вже буде інша історія і іншого політичного сезону…

Дякую що весь цей час були зі мною, є не байдужими та цікавитесь

Актуальними політичними процесами в місті та області.


Володимир Піньковский

клуб «Експерти Житомирщини»

Вчора

Сторінки:
Нагору