БЕР
Вівторок
19
09:04

Сидір Кізін: Проукраїнські сили в облраді гуртуються навколо ВО «Свобода»

Сидора Кізіна добре знають у Житомирській області, адже він став головою Житомирської ОДА у 2014 році після Революції Гідності. Тоді обласна адміністрація нарешті стала відкритою для людей. На прийом до нового керівника області можна було потрапити одразу з його приймальні. Двері кабінету голови облдержадміністрації були відчинені для всіх.

Навіть після звільнення з посади Сидір Кізін не залишався осторонь проблем Житомирської області. Він тривалий час очолює обласну партійну організацію ВО "Свобода".

Сидір Кізін як і три роки тому молодий, енергійний та ініціативний політик. Про депутатську і професійну діяльність, ситуацію в області та програму ВО "Свобода" розповідає голова фракції ВО "Свобода" в обласній раді Сидір Кізін.


Сидоре Васильовичу, як Ви оцінюєте впливовість фракції ВО "Свобода" в обласній раді?

Хоча в обласній раді наших депутатів небагато, але ми завжди голосуємо одностайно. Фракція ВО "Свобода" в цьому плані дуже дисциплінована, а тому має досить серйозний вплив. Наші виборці знають, що коли віддали голоси за "Свободу", партія буде відстоювати їхні інтереси. Ми взагалі не практикуємо голосування зі своїми політичними опонентами, а колеги-депутати з нами рахуються. Свободівці представлені в комісіях обласної ради. Я очолюю постійну комісію обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності. При цьому, наша комісія також більшість рішень приймає одноголосно, хоча там працюють депутати з різних партій. Представник від "Свободи" Максим Вілівчук є заступником голови обласної ради.


Чи стала фракція потужнішою після призначення заступником голови облради Вашого однопартійця Максима Вілівчука?

Звичайно, те, що у президії обласної ради є представник ВО "Свобода", це теж оцінка впливу нашої політичної сили. Максим Вілівчук був обраним кандидатом на таку відповідальну посаду від фракції невипадково. Він уже 7 років у нашій політичній силі і це його перша та єдина партія. Із початком війни Максим Вілівчук активно долучився до волонтерської діяльності, багато разів був на Сході України. Крім того, він хороший організатор. За лічені місяці, які Максим Олександрович працює на посаді заступника голови обласної ради, вдалося викрити чимало фактів зловживань у комунальних закладах. Всі вони будуть опрацьовані. Можемо констатувати, що вже є конкретні напрацювання як скоротити бюджетні видатки. Зараз вистачає гострих соціальних проблем, а тому бюджетні кошти неприпустимо витрачати марно.


Які пріоритети ставлять перед собою депутати від ВО "Свобода" у Житомирській обласній раді? Чи всі наміри вдається втілити у конкретні рішення, підтримані депутатським корпусом?

Щодо конкретних політичних питань, ми не завжди маємо підтримку від провладних фракцій, бо на них впливає позиція керівництва держави. З ініціативи нашої фракції депутати обласної ради проголосували за визнання Росії країною-агресором. Разом із тим мені шкода, що необхідної кількості голосів не набрало звернення до керівництва держави щодо блокади торгівлі на крові, тобто з окупованими районами Донецької та Луганської областей. Багато чого нам вдається втілити в життя. Ми не мовчимо і про тарифи. Я неодноразово заявляв, що найбільше коштів людям доводиться сплачувати за газ та електроенергію. Так, за газ ми платимо компаніям, кінцевим власником яких є Дмитро Фірташ. За електроенергію віддаємо гроші компаніям, якими володіє, чи принаймні донедавна на них мав влив колишній депутат Держдуми Росії пан Бабаков, який налаштований проти України. Фактично ми фінансуємо олігархів, не українців, які себе з Україною навіть не пов'язують. Ми виступаємо за націоналізацію таких підприємств. Нещодавно в обласній раді "Свобода" виступила проти передачі наших поліських земель компанії "Валки-Ільменіт", пов'язаній з Дмитром Фірташем. Це рішення не пройшло завдяки позиції нашої фракції. "Свобода" не проти використання надр і видобування корисних копалин, від чого отримає вигоду громада. Головна наша вимога, аби дотримувалися екологічні норми і сплачувалися податки.


Ви перебували на посаді голови Житомирської ОДА три роки тому. Як за цей час, на Вашу думку, змінився стан справ в області?

Поділюся своїми спостереженнями. Після того, як я очолив обласну адміністрацію, одразу наступного дня зібрав підприємців і поцікавився, хто їм заважає працювати і вимагає хабарі. Отримав чіткий перелік найбільш одіозних фігур з управління внутрішніх справ, обласної прокуратури, інспекцій, контролюючих органів. Усіх записав і вийшов список із близько 20 людей. Одразу поставив собі за мету, аби вони не працювали на посадах. Нам вдалося звільнити одіозних чиновників. Потім ми запровадили практику, коли брали на роботу людей після публічного обговорення, щоб потім не було претензій від громадськості. Після липня 2014 року ситуація змінилася. Критерії, які ставили перед собою свободівці, просто нівелювалися. Громадськість теж звикла, що її думкою під час призначень не цікавилися. Останнім часом бачимо, що з приходом нового голови в облдержадміністрації розпочалися кадрові зміни. В основному ми їх вітаємо і сприймаємо позитивно, адже звільнені деякі керівники, до яких у нас тоді не дійшли руки. Сподіваюся, що нарешті запущений реальний процес боротьби з корупцією, який не перетвориться на бутафорію та окозамилювання.


Сидора Кізіна до голови Житомирської ОДА знали як правозахисника та юриста. А чим Ви займаєтеся зараз?

Між сесіями працюю в постійній комісії, яку очолюю. До нас звертаються люди з різними проблемами. Зокрема, нещодавно розглядали справу із так званими "чорними ріелторами", які відбирали житло у неповнолітніх. Часто заслуховуємо звіти представників правоохоронних органів. Роботи вистачає, адже я ще проводжу особистий прийом громадян у нашому офісі в Житомирі, що на вул.Небесної Сотні, 60. У мене вже 23 роки юридичного стажу, а тому продовжую займатися адвокатською діяльністю. Частину справ веду безкоштовно. Як правило, вони стосуються політв'язнів, тих, хто постраждав від дій влади. Із 2010 року вів справи опозиційних журналістів, активістів, яких переслідувала влада. Усім добре відомий процес захисників Конституції, коли за гратами опинилися колишні депутати від "Свободи". Серед них був і Юрко Сиротюк. Я представляв у суді інтереси трьох затриманих в'язнів і за півроку вони всі були звільнені. Більшість із них успішні, бо просто надумані та політично вмотивовані. У судовому порядку також вдалося домогтися, аби Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков спростував неправдиву інформацію про лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока та "Свободу" як політичну силу.


Сидоре Васильовичу, оцініть впливовість ВО "Свобода" як партії на всеукраїнському рівні? Які зараз основні гасла політичної сили і чи зазнали вони змін протягом останнього часу?

На відміну від інших швидкоплинних політичних проектів, ВО "Свобода" створена ще у 1991 році, тобто є ровесницею незалежності України. Наша політична програма "Програма захисту українців" фактично не змінювалася від самого початку. Ще тоді ми говори, що потрібно проводити декомунізацію, а нам казали ‒ не на часі. У нашій програмі йшлося про люстрацію, але це теж ігнорували. Таким чином, ми тупцювали на одному місці 25 років. Лише зараз громадська думка нарешті усвідомила необхідність створення помісної церкви, хоча ми теж піднімали це питання. "Свобода" говорила, що нашим одвічним ворогом є Росія, яка хоче, щоб Україна втратила незалежність і намагається нав'язати нам свою владу. Натомість у військовій доктрині написали, що для нас існує загроза із Заходу. Більшість людей була переконана, що Росія наш братній народ. Неодноразово від нас звучало, що Крим потрібно позбавити статусу автономії і зробити областю України, бо інакше це зробить Росія. Тобто, про що казала "Свобода" у 1991 році, залишається для України актуальним і в 2017-му. Наша програма за весь цей час не змінювалася. Тоді ми наголошували на непопулярних речах, якими переймалася все більша кількість людей, що тепер стали нашими прихильниками і членами партії.

Вчора

Сторінки:
Нагору