КВІ
Вівторок
30
08:13

​"Будуть піднімати тарифи чи ні — все одно різницю між собівартістю і тарифом доплачують житомиряни" — Дмитро Беспалов

У Житомирі з 1 квітня зросте вартість проїзду в комунальному та приватному громадському транспорті. Наскільки обґрунтованим є таке рішення та як на підвищення вартості проїзду реагують місцеві жителі говорили у програмі "Тиждень. Житомир".

28 березня виконавчий комітет Житомирської міської ради прийняв рішення про зростання вартості проїзду в громадському транспорті з 1 квітня. Тариф для кожного виду оплати буде різним. Їх є три:


транспортна картка;


банківська картка;


і поки що готівковий розрахунок.


Проїзд із транспортною карткою у комунальному транспорті зростає з 6 до 8 гривень, у приватних маршрутках — з 10 до 13. Розрахунок банківською карткою не змінюється: у комунальному транспорті — 10 гривень, у приватних маршрутках — 14 гривень. Готівковий розрахунок зросте у комунальному транспорті з 10 до 15 гривень, а у приватних маршрутках — з 14 до 15 гривень.


Готівковий розрахунок планують вивести з 1 червня, коли запровадять разовий квиток. Придбати його зможуть пасажири на зупинках, у магазинах в POS-терміналах. Вартуватиме він 15 гривень для всіх видів громадського транспорту.


Експерт з транспортного планування Дмитро Беспалов розповів, що зростання мінімальної зарплати, цін на енергоносії, собівартість перевезень змушують у містах піднімати тариф на проїзд або ж компенсувати різницю між діючим тарифом та економічно обґрунтованим з місцевих бюджетів.


"Об'єктивно, що відбувається — це збільшується собівартість перевезення одного пасажира, тому що дорожчають енергоносії, збільшується мінімальна зарплата з 1 квітня. Різні міста чинять по-різному. Хтось піднімає проїзд, а хтось, як Київ, уперто тримає ті ж самі тарифи, які були до початку війни чи пандемії коронавірусу. Але як би там не було, за проїзд все одно платять або користувачі, або платники податків у цьому місті. Тому, можна казати, що будуть піднімати тарифи у Житомирі, чи ні — все одно різницю між собівартістю і тарифом доплачують платники податків, житомиряни", — сказав Дмитро Беспалов.


Також виконком міської ради повернув часові обмеження на проїзд пенсіонерам та людям з інвалідністю третьої групи. З 1 червня до 10:00 ранку та з 16:00 години дня проїзд для них у комунальному транспорті коштуватиме 5 гривень. Тобто в годину пік проїзд платний, а між ранковим та вечірнім піком — безкоштовний.

Вчора

Сторінки:
Нагору