ТРА
П'ятниця
3
19:36

​На ринках Житомира - риби з Херсону немає

Через мор риби після підриву російськими військами дамби Каховської ГЕС, представники Держпродспоживслужби, муніципальної інспекції та рибоохоронного патруля перевіряють походження риби на ринках та в магазинах Житомира. Про це Суспільному розповів заступник начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Ігор Волківський.

За його словами, на ринках працюють лабораторії, і якість риби постійно контролюється.


"Дуже багато є суб'єктів господарювання, які займаються реалізацією в'яленої, сушеної риби невідомого походження. Це перший фактор ризику – риба невідомого походження. Другий фактор – реалізація у невстановлених місцях без дотримання температурного режиму. І третій – це може призвести до хвороби людини. Випадки отруєнь, зокрема ботулізму, є щороку. Цьогоріч було вже три випадки. Тому ми завжди відслідковуємо це питання. У нас на ринках працюють лабораторії і санітарні експертизи", – говорить Ігор Волківський.


Начальник відділу охорони водних біоресурсів Житомирського рибоохоронного патруля Іван Бондарчук каже, що на ринках області якість і походження риби перевіряють інспектори з рибоохоронного патруля.


"У зв'язку з аварією на Кахавській ГЕС велика кількість риби може потрапляти на ринки України. Тому особливо зараз проводиться посилений контроль для запобігання таких випадків. З моменту аварії, на ринках області таких фактів виявлено не було. За незаконний продаж риби порушники нестимуть відповідальність за частиною першою статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Сума штрафу становить від трьох до 15 неоподаткованих мінімумів", – говорить Іван Бондарчук.


Наталія Литвин продає рибу на Житньому ринку у Житомирі вже 20 років, каже після знищення росіянами дамби Каховської ГЕС, покупці почали цікавитись звідки риба.


"Сюди Херсонська риба не доїде. Як таке можливо? Зійшла вода, яка риба є – подохла там. А решта пішла в море. Для риби спеціально потрібні машини з киснем. Як можна довести її сюди? Ми тут зберігаємо рибу, яку привозять з Ружина. Ось подивіться, як зберігається. Скільки потрібно кисню. Хмельницьк, Андрушівка – це усе наша риба. Тут риби з Херсону немає і бути не може ", – каже Наталія Литвин.


Продавчиня Ніна на ринку "Райдуга" торгує рибою, яку везуть з Вінниці. Вона не торгує рибою невідомого походження.


"Риба з пісочних водойм, вода проточна, – говорить Ніна. – Ми міняємо воду часто і використовуємо компресор. У нас риба перевірена. Я тут стою 15 років. У нас перевіряють рибу на Житньому ринку".

Вчора

Сторінки:
Нагору