ТРА
Четвер
2
02:08

​Потрібні зміни до постанови: Дмитро Рогожин про плату за місця загального користування у багатоповерхівках Житомира

Упродовж опалювального сезону читачі Суспільного продовжують скаржитися на завищені суми плати за місця загального користування у багатоповерхівках Житомира. Директор "Житомиртеплокомуненерго" Дмитро Рогожин у коментарі Суспільному розповів, що врегулювати питання можна змінами до відповідної Постанови Кабміну.

За його словами, депутати Житомирської міськради звернулися до держави із таким проханням. Дмитро Рогожин каже, що погоджується із тим, що розподіл нарахувань не у всіх будинках є справедливим.


"Є дві несправедливі речі: 315 Постанова чітко регламентувала, як ми нараховуємо плату за місця загального користування, відсотки – 10, 15, 20 і аж до 25 відсотків для певної групи житлових будинків. І друге – це нарахування тепла на будинки, які не обраховані тепловими лічильниками. За тією постановою, у деяких будинках тепло нараховують у два-три рази більше, ніж будинок фактично бере. Для того, щоб цю несправедливість прибрати, ми знайшли інший спосіб правильного нарахування. Ми зменшили це навантаження і зробили цей перерахунок згідно рішення міської ради. Зараз треба відійти від жорстких відсотків по сплаті за тепло в місцях загального користування", – говорить директор "Житомиртеплокомуненерго".


За його словами, офіційний шлях рішення – просити державу, щоб вона дозволила нараховувати плату за місця загального користування не за постановою, а за фактичним розрахунком.


"Тобто, якщо будинок має проєкт теплового навантаження чи офіційний енергоаудит, то по цих цифрах давайте рахувати, – говорить Дмитро Рогожин. – Може, там не 25%, а 10-12%. І це буде справедливий розподіл по місцях загального користування. Бо навіть якщо ми поставимо там лічильники, то так – це буде зменшення, але розподіл буде несправедливий, він буде рамковим, табличним. Ми зробили проєкти для 370 будинків до того, як в дію вступила ця постанова, яка відмінила все це і ввела рамкове нарахування. Але якщо власники будинку, балансоутримувач чи ОСББ хочуть зробити проєкт теплового навантаження будинку, експертизу чи енергоаудит і привести ситуацію до ладу, то давайте – вони мають право це здійснити і робити далі нарахування по цих розрахунках".


Дмитро Рогожин поінформував, що на сесії Житомирської міськради 23 лютого 2023 року депутати прийняли рішення звернутися до Кабміну щодо внесення змін у методику розрахунку за тепло в місцях загального користування.


"Тепловий лічильник порахує, скільки будинок отримав тепла, а внутрішній справедливий перерозподіл всередині цього будинку – це якраз ці ось розрахунки, які ми можемо зробити. Просто Постанова не дає нам можливості повернутися до розрахункового методу. І ми просимо: додайте чи так, чи так. Якщо люди ліниві і нічого не хочуть робити, нехай так. Але якщо люди хочуть справедливих нарахувань за місця загального користування, давайте зробимо енергоаудит будинку і будемо робити нарахування за висновками аудиту. Ми підняли це питання спочатку на бюджетній комісії, потім на комунальній, на соціальній і спільно розробили методологію, підготували листа і винесли на сесію міськради – депутати проголосували за це звернення", – розповів директор "Житомиртеплокомуненерго".

Вчора

Сторінки:
Нагору