КВІ
Понеділок
29
12:07

​У Житомирі відкрили сучасну лабораторію з діагностики туберкульозу

У Житомирі на базі КНП «Обласний протитуберкульозний диспансер» Житомирської обласної ради відкрили сучасну діагностичну лабораторію, яка повністю відповідає міжнародним стандартам з діагностики туберкульозу.

Обладнання, яким оснащена лабораторія, дозволяє максимально швидко визначати профіль резистентності у хворих, які мають підозру чи підтверджений діагноз захворювання.


Відкриття лабораторії відбулося за участі головного санітарного державного лікаря України Ігоря Кузіна, голови Комітету Верховної Ради України з питань здоровʼя нації Михайла Радуцького, головного координатора з надзвичайних ситуацій в Україні «Лікарі без кордонів» Крістофера Стоукса, координаторки проєкту MSF з лікування ХР ТБ у Житомирській області Катерини Сербіної, заступника голови Житомирської обласної ради Володимира Ширми, директора Департаменту охорони здоровʼя Житомирської ОВА Олександра Торбаса.


«Україна належить до країн з високим тягарем лікарсько-стійкого туберкульозу за оцінками ВООЗ. Щоб зупинити поширення захворювання, пацієнт має отримувати якісні послугу з діагностики та безперервне лікування. Точні лабораторні послуги мають вирішальне значення для ефективного лікування, тому ця лабораторія дозволить посилити потенціал діагностичної мережі країни і забезпечити людей, які хворіють на туберкульоз, якісними та доступними послугами», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.



Оснащення лабораторії новим сучасним обладнанням відбулося за підтримки благодійної організації «Лікарі без кордонів - Бельгія» / Médecins Sans Frontières (MSF), яка з 2018 по 2023 роки підтримувала лікування хворих на резистентний туберкульоз у Житомирській області, а також допомагала у підвищенні якості послуг з діагностики туберкульозу, які надаються у КНП «Обласний протитуберкульозний диспансер» Житомирської обласної ради.


«Щиро вдячний «Лікарям без кордонів» за підтримку і допомогу у напрямку боротьби з туберкульозом. Вірю, що спільними зусиллями ми зможемо мінімізувати ризики розповсюдження цієї інфекційної хвороби, та навіть попри війну продовжимо впроваджувати інноваційні практики. Вважаю, що органи місцевого самоврядування мають докладати максимум зусиль для забезпечення соціального, медичного супроводу кожного хворого на туберкульоз, а також сприяти профілактичному лікуванню»,- зазначив заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

Вчора

27.04.24

Сторінки:
Нагору