КВІ
Вівторок
30
16:35

​У Житомирі в пам'ять про загиблих військових висадили 22 дерева біля Монументу слави

У Житомирі 17 квітня рідні військовослужбовців, які загинули в російсько-українській війні, висадили дерева та кущі у памʼять про них на алеї поблизу Монументу слави.

За словами організаторки ініціативи Лариси Харчук, ці 22 дерева висаджували у ході Всеукраїнської акції "Проросту весною". Ще 18 дерев висадили на Новому бульварі 13 квітня.


"Дуже багато цієї зими і осені від нас пішло наших захисників. І коли ми щодня бачили трагедії наших родин, наших дружин, матерів та дітей, які втрачали захисників, ми собі сказали, що коли прийде весна і природа буде відновлюватись, в памʼять про захисників ми маємо посадити дерева. Ми маємо пророщувати, укорінювати памʼять про тих людей, які нас боронять. На жаль, продовжується ця страшна війна і, на жаль, щоденно гинуть наші українці", — говорить Лариса Харчук.


Житомирянка Аліна Лібега висадила горобину. Її чоловік Олександр загинув на Купʼянському напрямку.


"Загинув рік тому, через тиждень буде — 24 квітня. Я обрала горобину, тому що це дерево миру. Дуже хочеться миру, він дуже хотів миру і захищав Україну заради нас. Він був дуже позитивним, дуже доброю людиною, щирою. Був завзятим Рибаком. Добре ладнав з побратимами, я досі підтримую з ним звʼязок. У нас росте маленький синочок, який з кожним днем стає все більше схожим на батька", — розповіла Аліна.


На кожне посаджене дерево рідні загиблих прикріпили жетон із інформацією про загиблого військовослужбовця. Тетяна Бордовська разом із матірʼю висадили сумах у памʼять про брата і сина — Сергія Солошака.


"Хочеться також, аби це було нагадуванням для суспільства, адже ці хлопці, більшість із них, були молодими, багатьох я знала. І це, дійсно, золото країни. Гинуть неймовірні люди. Це люди, які дійсно вірили і працювали заради своєї держави, будували свою державність і мали її в серці. На жаль, мій брат не мав дітей, він і казав, що краще на війну піде він, який не має дітей, ніж чоловік, який може виростити достойного українця", — каже Тетяна.


Любов Ковальчук разом із донькою Амелією приїхали на цю акцію з Рівного. Чоловік Любові Дмитро був військовослужбовцем 95-ї бригади, похований у Житомирі.


"Я вшановувала памʼять загиблого чоловіка, висаджувала аспірею калинолисту. Серце підказало обрати її. Я про нього згадую з посмішкою. Він був такий веселий. Недарма його прозвали "Горішок", він був витривалий, душа компанії. Талановитим був, але віднайшов себе в армії, казав, що хоче бути військовим усе своє життя", — розповіла Любов.


Співорганізаторка акції Наталія Циганчук, розповіла, що ідея створення Алеї загиблих героїв належить військовослужбовцям, які хочуть, аби їхніх загиблих побратимів памʼятали.


"Алея загиблих героїв — це не лише про загиблих протягом 2022-2024 років. Ось кіборг Ігор Шолудько, який загинув в Донецькому аеропорту, також тут його вшанували його памʼять. Такі алеї мають бути по всій Україні. Зараз ми звʼязуємося з громадами, де є також багато загиблих, і на їх честь мають бути такі алеї там, де вони проживали і там, де вони поховані", — каже Наталія Циганчук.

Вчора

Сторінки:
Нагору