ТРА
П'ятниця
3
17:57

​За два роки в Житомирі подорожчали квартири та зросла вартість оренди житла

В Житомирі за два роки зросли ціни на нерухомість — в середньому на 30%. Зросла й вартість оренди житла. В місті також підвищився попит на подобову оренду. Про це Суспільному розповіла голова Житомирського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості Наталія Мелай.

За її словами, ціни на оренду житла, у порівнянні з 2022 роком, зросли на 2-3 тисячі гривень. Все це пов’язано із попитом.


Так однокімнатна квартира в новобудові з індивідуальним опаленням може коштувати 12-15 тисяч гривень. На вторинному ринку однокімнатна квартира може бути до 10 тисяч. Оернда двокімнатної квартири в місяць в новобудовах може сягати 18-20 тисяч гривень. Вторинний ринок — від 10 до 15 тисяч максимально.


"Якщо беремо трикімнатні квартири, то вони зараз користуються попитом, тому що люди попереїжджали великими сім’ями. Ці квартири не значно дорожчі як двокімнатні, плюс-мінус в такій саме ціні. Нетипово для Житомира запрацювала подобова оренда. Приватні будинки користуються попитом, через те, що люди приїхали зі своїми автомобілями, хочуть мати де поставити. І ті люди, які адекватні і розуміють, що лабрадору краще на вулиці порою бути", — розповіла Наталія Мелай.


За словами ріелторки, коли у жовтні 2022 року запрацювала державна програма "єОселя", ціни зросли. Тоді на пільгових умовах кредитували певні верстви населення і ціни почали зростати. Але попит з’явився лише на новобудови, сказала Наталія Мелай, тому що по цих програмах придбати житло можна саме в новобудовах.


Найбільше зросла ціна на однокімнатні квартири, сказала Наталія Мелай. Вона розповіла, як змінювались ціни однокімнатної квартири з ремонтом у новому житловому комплексі загальною площею 41 квадратний метр. В цій квартирі, окрім кімнати, кухні, санвузла із ванною, є ще гардеробна.


"Коли будувався будинок, таку квартиру можна було купити у забудовника за 17 тисяч доларів. Пройшли часи, будинок збудували, відповідно вартість квадратного метра зросла. Коли будинок знали та створили ОСББ, така сама квартира без ремонту могла коштувати 22-23 тисячі доларів. Перед повномасштабним вторгненням в такому самому стані вона продалася за 25,5 тисяч доларів. Ця ж квартира без ремонту влітку 2023 року коштувала 32 тисячі доларів. А коли люди зареєстрували право власності на цю квартиру, зробили ремонт, то зараз вона виставлена на продаж за 57 тисяч", — розповіла Наталія Мелай.


Ріелторка сказала, що попит на квартири в новобудовах продовжує зростати, і місто потребує нових житлових об’єктів.


Євгенія Барвенко — переселенка із Запорізької області. Дівчина розповіла, що житло для оренди у Житомирі шукала три місяці. Євгенія розповіла, що ціни на оренду двокімнатної квартири в середньому 10 тисяч гривень. За її словами, одна винаймати житло вона не спроможна.


"На двох із подругою на місяць у нас 8000 гривень — це без комунальної оплати, але комунальна плата зараз теж дуже дорога. В цьому місяці в нас за комунальні платежі було трохи більше трьох тисяч", — розповіла Євгенія Барвенко.

Вчора

Сторінки:
Нагору