ТРА
Четвер
2
12:57

​У Житомирі проведуть дезінфекцію всіх мереж водопостачання

У Житомирі промиють всі мережі водопостачання збільшеною концентрацією хлору. Дезінфекція буде відбуватися 31 травня з 22.00 по 24.00 першого червня. Про це Суспільному розповів директор комунального підприємства "Житомирводоканал" Роман Ілик.

За його словами, у період хлорування, водою користуватися можна тільки у побутових цілях.


"Хлорування розпочнемо 31 травня і впродовж дня першого червня вода буде із підвищеним вмістом хлору. Рекомендовано не використовувати воду одразу до вживання. Якщо потрібно приготувати їжу, то бажано набрати воду у каструлю та дати їй вистоятися для того, щоб вийшов хлор", – каже Роман Ілик.


Оператор гіпохлоритної установки Сергій Ковальчук розповідає, що основний компонент хлорування – це очищена сіль і очищена від солей, пом’якшена вода.


"Висить мішок із очищеною і декальцінованою сіллю, аби там не було зайвих домішок солі. В електролізері стоять пластини із титановим покриттям, які чутливі до жорсткості води. Як правило сіль привозять у тетрапаках – одна тонна, там стоїть ніж і мішок пробивається. Включається шнек гвинтовий, який проганяє сіль у сатуратор. Там змішується сіль з водою, утворюється певної концентрації, сольовий розчин насичений", – говорить Сергій Ковальчук.


Інженерка "Житомирводоканалу" Тамара Ступакова розповідає, що після сатуратора готовий розчин подається на електролізер, де у процесі електролізу утворюється гіпохлорит натрію.


"Які там реагенти: це дуже очищена вода, сіль – розчин ропи, і електроенергія. Це все проходить через електролізер і готується вже гіпохлорит. Побічний продукт – водень. Водень має вийти у атмосферу", – каже Тамара Ступакова.


Після того, як процес контакту хлору здійснився, мережа промивається.


"Коли ми подаємо хлор у мережу, ми очікуємо, що він окислить залізо та вимиє корозію від іржі, що впливає на кольоровість води, – говорить Тамара Ступакова. – Можливо, декілька днів ця кольоровість ще буде. Воно має все відмитися, тому такий процес можливий".

Вчора

Сторінки:
Нагору