ТРА
П'ятниця
3
18:30

Житомирські лікарі розповіли про нові правила декретної відпустки

​Вагітні жінки можуть самі обирати, коли йти у декретну відпустку: з 30 тижня вагітності або пізніше. Частину допологової відпустки жінка зможе перенести на післяпологовий період. Про це Суспільному розповіла акушерка-гінекологиня Центру жіночого здоров'я у Житомирі Тетяна Бурла.

За її словами, раніше терміну 30 тижнів можуть піти у відпустку лише жінки, які мають статус постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС 1-3 категорій. Для оформлення декретної відпустки жінці потрібно написати заяву і повідомити лікаря, який веде вагітність.


"За власним бажанням до 30 тижнів жінка не має права йти у декретну відпустку, тільки після 30 тижнів. Таких жінок у нашому центрі 12", — розповіла Тетяна Бурла.


Наталія Петраківська — житомирянка. Жінка каже, що в декретну відпустку не може піти пізніше 30 тижня.


"Я працюю в такій сфері, що доводиться стояти майже цілий день на ногах. Дуже важко вистояти всю зміну, тому я скористаюся можливістю піти в декрет у 30 тижнів. Сьогодні я оформила свій лікарняний", — розповіла Наталія Петраківська.


"Я вже скористалася тим, що пішла у декретну відпустку у 30 тижнів. Лікарка мені розповіла, що можна піти пізніше, але я пішла саме в 30 тижнів", — сказала місцева жителька Олена Туровська.


"Всі знають про нові правила: і лікар розповідає, і в інтернеті є також інформація. Я думаю, що кожна вагітна має вирішувати сама. Якщо вона себе нормально почуває, немає ніяких протипоказань, то чому б і ні", — зауважила житомирянка Юлія Семенець.


Начальниця відділу з перевірки тимчасової втрати працездатності Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області Лариса Мельник розповіла, що зміни не вплинуть на розмір допомоги з вагітності та пологів.


"Верховна Рада внесла зміни до статті 18 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" №1105, — каже Лариса Мельник. — Після початку 30 тижня вагітності жінка може подати заяву лікареві, який веде її вагітність, та зазначити в ній дату, з якої має бути сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність. Це не впливає на виплати, тому що фонд платить кошти за загальну кількість днів. Звичайний листок непрацездатності видається вагітній на 126 календарних днів. Якщо у неї ускладнені пологи чи пологи багатоплідні, то їй додатково додається ще 14 календарних днів. Жінкам, які мають статус постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС 1-3 категорії, видається листок непрацездатності на 180 календарних днів, але цей перенос здійснюється лише за згодою лікаря".


Лариса Мельник зауважила, що жінка може продовжити працювати, а початок допологової відпустки перенести на більш зручний для неї період. Саме тоді і буде сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність і нараховуватимуться соціальні виплати.

Вчора

Сторінки:
Нагору