ТРА
Четвер
2
10:40

​У Житомирі збираються залучити майже 13 млн євро міжнародного кредиту для термосанації бюджетних будівель

Міська рада Житомира планує залучити 12 мільйонів 750 тисяч євро кредиту від Німецького державного банку розвитку KFW для проєкту термосанації 40 бюджетних будівель. Про це у коментарі Суспільному розповів директор "Агенції розвитку міста" Житомирської міськради Борис Пахолюк.

Проєкт з термосанації планують реалізувати у 40 закладах освіти – садочках та школах.


"Цей проєкт ми збиралися почати реалізувати раніше, але на заваді стала повномасштабна війна. У нас є визначений перелік об'єктів, куди ми хочемо спрямувати ці гроші, і є техніко-економічне обґрунтування – розписано, що по кожному з об'єктів ми маємо робити. Питання в тому, що ми це обґрунтування робили у 2018-19 роках, фіналізувавши процес десь у 2021-22. За цей час в деяких закладах вже було зроблено те, що ми планували зробити в рамках проєкту – десь вікна поміняли, десь частково відремонтували підвали і дахи. Тому, коли ми почнемо роботу в рамках нашого проєкту, першим етапом буде актуалізація заходів по кожному з об'єктів. Тобто ми ще раз пройдемося по списку тих попередньо обраних 40 об'єктів і перевіримо, що ми за ці чотири роки там останнє зробили і що ще можемо зробити. Або ж, можливо, варто буде змінити об'єкт, якщо там уже більшою мірою реалізовані всі термосанаційні заходи", – каже Борис Пахолюк.


За його словами, Німецький державний банку розвитку KFW попередньо погодив кредит двом українським містам – Житомиру та Запоріжжю – на загальну суму у 25 мільйонів євро. Житомир має отримати 12 мільйонів 750 тисяч євро кредиту, з яких півтора мільйона євро надійдуть у вигляді гранту.


"На сьогодні вже підписана міжурядова угода між урядом України та Німецьким державним банком розвитку про те, що наш уряд робить запозичення в державний бюджет грошей у розмірі 25 мільйонів євро для фінансування двох проєктів у Житомирі та Запоріжжі. І ці міста мають можливість укласти субкредитні угоди з Мінфіном за пільговою ставкою для того, щоб реалізувати місцевий інфраструктурний проєкт. Житомир зі свого боку, має забезпечити сплату за рахунок власних ресурсів ПДВ і оплатити можливі супутні витрати", – говорить директор "Агенції розвитку міста".


Кредит Житомир бере на 30 років. Перші 10 років – це пільговий період, коли місто не повертатиме тіло кредиту, а платитиме відсотки за користування. Тіло кредиту потрібно почати гасити на 11-й рік упродовж наступних 20 років.


"Ми маємо підписану тристоронню угоду між Житомиром, Німецьким державним банком розвитку і урядом України про реалізацію цього проєкту. Фізичний старт проєкту почнеться лише тоді, коли місто буде мати субкредитну угоду з нашим міністерством фінансів. Сподіваємося, що в цьому році ми вже зможемо підписати субкредитну угоду і перейти до безпосереднього впровадження цього проєкту", – розповів Борис Пахолюк.

Вчора

Сторінки:
Нагору