ТРА
Неділя
5
18:20

​Житомирські рятувальники презентували словничок фемінітивів для прес-офіцерів та прес-офіцерок територіальних управлінь ДСНС України

7 грудня у Житомирському державному університеті імені Івана Франка рятувальники презентували словничок фемінітивів для прес-офіцерів та прес-офіцерок територіальних управлінь ДСНС України. Презентували видання майбутнім журналістам, а нині студентам, які вже незабаром будуть працювати у сфері ЗМІ.

Так, завдяки авторці Галині Плачинді та консультантці Богдані Стельмах розроблено «Словничок фемінітивів», який призначений для використання прес-офіцерами та прес-офіцерками територіальних управлінь ДСНС України.


Фемінітиви властиві українській мові та все частіше зустрічаються у нашому повсякденному житті. Активне їх використання розпочалось після Революції Гідності, адже після неї чимало жінок почали обіймати посади, які раніше їм були недоступні. Коли ж наприкінці 2017 року Український уряд відмінив наказ про заборону на 458 професій для жінок, представниці прекрасної половини людства можуть виконувати роботу, яка раніше вважалось взагалі непритаманною для жінки.

Тепер, коли ми чуємо слова «рятувальник», «вогнеборець», «водолаз», «лікар», то не варто їх асоціювати лише з чоловіками. Фемінітиви ж додали жіночого забарвлення повсякденній мові, а також підкреслили в професійній діяльності роль жінки. Тому абсолютно нормально називати жіночі професії фемінітивами, кажучи «рятувальниця», «лікарка», «диспетчерка» тощо.


За час спілкування було порушено питання гендерної рівності серед чоловіків та жінок. Студенти та студентки залюбки дискутували про проблемні питання суспільства. Спільно обговорено думку населення, щодо праці жінок на посадах, які пов’язані із фізичною завантаженістю та ризиком для життя.


Презентоване видання рятувальники передали викладачам кафедри видавничої справи, редагування, основ журналістики та філології Навчально-наукового інституту філології та журналістики Житомирського державного університету імені Івана Франка.

Вчора

Сторінки:
Нагору