ТРА
П'ятниця
3
12:41

​«Благодійний фонд»: Аферисти з Київщини та Житомирщини ошукали людей на 11 млн грн

Викрито діяльність організованої групи, яка шахрайським шляхом заволоділа коштами громадян під приводом благодійних внесків. За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора семи учасникам організованої групи повідомлено про підозру у шахрайстві (ст. 190 КК України).

За даними слідства, жінка у 2023 році організувала шахрайську схему заволодіння коштами громадян України під приводом благодійних внесків до благодійного фонду для допомоги малозабезпеченим верствам населення. До цієї діяльності вона залучила ще 6 мешканців Житомирської та Київської областей.


Створений нею «благодійний фонд» діяв у виді колл-центрів. Їх оператори надавали громадянам завідомо неправдиву інформацію про благодійні проєкти, на які необхідно перераховувати кошти. Отримані від громадян гроші як благодійні внески, в подальшому розподілялись між учасниками організованої групи.


На цей час встановлено 17 потерпілих, яким завдано шкоду на загальну суму подан 700 тис грн. Інші потерпілі встановлюються. За попередньою інформацією, сума завданих збитків становить близько 11 млн грн, оскільки така сума коштів була виведена з рахунків благодійного фонду не за цільовим призначенням.


Правоохоронці провели 35 обшуків на території Київської та Житомирської областей, під час яких вилучено предмети та документи, які мають доказове значення у кримінальному провадженні.


Наразі шести учасникам організованої групи обрано запобіжні заходи, вирішується питання про обрання запобіжного заходу ще одному підозрюваному.


Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супроводу працівників Департаменту карного розшуку Нацполіції України.


Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Вчора

Сторінки:
Нагору