ТРА
П'ятниця
3
00:42

​На Житомирщині продовжують вилучати підроблені посвідчення, які водії замовили через Інтернет

З початку 2023 року на території Житомирщини зареєстровано 263 кримінальних провадження за фактами підроблення посвідчень водія, зокрема тракториста-машиніста. 148 таких керманичів вже опинилися на лаві підсудних. Що ж змушує одних виготовляти та реалізовувати псевдодокументи, а інших - їх купувати, тим самим порушувати закон України?

В Україні для отримання посвідчення водія необхідно пройти медичний огляд, відповідну підготовку та успішно скласти теоретичний і практичний іспити. Однак дехто знаходить шляхи оминути цей алгоритм.


Вже після вилучення фальшивих документів їх власники зазвичай пояснюють, що були позбавлені права керування транспортними засобами за нетверезе водіння, в інших випадках - навіть не мали наміру складати іспити та обрали «легкий шлях». Всього протягом року поліцейські вилучили 197 водійських посвідчень з ознаками підробки.


Наприклад, на початку січня за порушення Правил дорожнього руху поліцейські зупинили автомобіль в Андрушівській громаді. 52-річний водій надав правоохоронцям посвідчення. За допомогою інформаційних баз поліцейські з'ясували, що документ з аналогічними серією та номером видавався жінці.


А у вересні у с. Тетерівці Житомирського району, під час перевірки документів, 61-річний керманич з Хмельниччини надав поліцейським підроблене посвідчення водія. Документ вилучили дізнавачі ВП №1 Житомирського райуправління поліції. Згодом його фіктивність підтвердили й висновки проведених експертиз.


Водій розповів правоохоронцям, що ще у 2019 році його було притягнуто до адміністративної відповідальності за нетверезе кермування та був позбавлення права сідати за кермо строком 1 рік. У 2021 році чоловік, а його словами, придбав «посвідчення водія» у столичній підземці.


11 грудня, на Овруччині, вже в іншого водія, 45-річного місцевого жителя поліцейські вилучили документ за подібних обставин. Керманич пояснив, що посвідчення водія він придбав у Інтернет-мережі.


Крім того, дізнавачами поліції області розпочато 66 кримінальних проваджень за фактами підробки посвідчень тракториста-машиніста. Нагадаємо, видача таких посвідчень проводиться територіальними органами Держпродспоживслужби. Чоловіки, у яких було вилучено несправжні документи, пояснювали відсутністю змоги пройти відповідне навчання, або ж віддаленістю профільних освітніх закладів саме у їх місті чи районі.


Поліція застерігає: не маючи відповідної підготовки та користуючись підробленим документом, ви наражаєте на небезпеку як себе, так і інших учасників дорожнього руху.

Вчора

Сторінки:
Нагору