ТРА
П'ятниця
3
03:37

​У двох лікарнях Житомира планують збудувати сонячні електростанції

У 2023 році в Житомирі планують побудувати сонячні електростанції на території першої та другої міських лікарень. Про це в коментарі Суспільному Житомир розповів директор "Агенції розвитку міста" Житомирської міськради Борис Пахолюк.

За його словами, наразі місто веде перемовини з міжнародними донорами із Чехії та Швейцарії, які допомогли б профінансувати ці проєкти.


"Якщо дійдемо згоди, то до кінця року побудуємо на території двох міських лікарень Житомира невеличкі сонячні електростанції, які дозволять лікарням мати власне джерело постачання електрики та дадуть зможу економити гроші, які йдуть на оплату електропостачання. Для нас же, як для громади, такі проєкти дуже важливі, бо вони, окрім іншого, є частиною стратегії розвитку міста в плані переходу до статусу кліматично нейтральної громади", – каже Борис Пахолюк.


У першій лікарні міська влада хоче збудувати на одному з об'єктів електростанцію з орієнтовною потужністю до 40 кіловат.


"Є чеська компанія, яка зацікавлена в тому, щоб допомогти нам з цим проєктом. У даному випадку мова йтиме не про гроші, а про матеріали та обладнання для будівництва електростанції, які вони нам можуть передати. Ми домовилися, що будівельно-монтажні роботи лікарня має провести власним коштом, але якщо з фінансуванням будуть проблеми, то ми будемо просити виділити ці гроші з міського бюджету", – говорить директор "Агенції розвитку міста".


Що стосується другої міської лікарні, то там розраховують встановити сонячну електростанцію потужністю 20 кіловат.


"Тут уже інша ситуація: ми ведемо перемовини з нашими швейцарськими партнерами, які з 2015 року допомагають нам реалізовувати великий енергоефективний проєкт у Житомирі. В рамках цього проєкту ми ввели в експлуатацію в місті теплоелектроцентраль на біомасі, утеплили п'ять дошкільних навчальних закладів та зробили інші важливі речі. Так от, в рамках цього проєкту місту вдалося зекономити близько 20 тисяч євро, які ми хочемо спрямувати саме не будівництво сонячної електростанції в другій міській лікарні", – розповів Борис Пахолюк і додав, що у разі успіху ці пілотні кейси поширюватимуть і на інші соціальні об'єкти.

Вчора

Сторінки:
Нагору